Ayetullah Sistani’ye birtakım sorular yöneltildi. İşte o sorular ve cevapları

Ayetullah Sistani’ye birtakım sorular yöneltildi. İşte o sorular ve cevapları

 

1.Soru: Acaba Aşura günü iş yapmak haram mı yoksa mekruh mu?

 

Cevap: İyi olan, Ehlibeytin (a.s) matem günlerinde dükkanı tatil etmektir. Hatta eğer Ehlibeytin (a.s) makamına saygısızlık sayılırsa bundan kaçınmalıdır.

 

2.Soru: İmama yas tutmak için namazı geciktirmek caiz midir?

 

Cevap: İyi olan, namazı vaktin evvelinde kılmaktır. Yas programlarının zamanı da namaz vaktiyle çelişmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.

 

3.Soru: Muharrem ve Sefer ayında siyah elbise giymek müstehap mı yoksa mekruh mu?

 

Cevap: Bu güzel ve beğenilen bir iştir; mekruh oluşu sabit değildir.

 

4.Soru: Sine vurmanın şer’i açıdan hükmü nedir?

 

Cevap: Sakıncası yoktur.

 

5.Soru: Acaba İmam Hüseyin (a.s) için düzenlenen taziye meclisinde yüksek sesle feryat etmek, başa ve yüze vurmak caiz midir?

 

Cevap: Sakıncasızdır.

 

6.Soru: Şehitler Efendisi (a.s) için oluşturulan deste gruplarında tempo tutmaya yardımcı olan davul gibi enstrümanlardan faydalanmak caiz midir?

 

Cevap: Sakıncası yoktur.

 

7.Soru: Acaba hareket etmekte olan deste grubu arasında hervele (bir tür süratle koşmak) caiz midir?

 

Cevap: Haddizatında sakıncası yoktur.

 

8.Soru: Deste gruplarının önünde avize veya alem taşımak caiz midir?

 

Cevap: Sakıncası yoktur.

 

9.Soru: Bazı deste gruplarında sine vurmak için bazı insanların soyunduğunu görüyoruz. Zatıalinizin bu konudaki görüşünü öğrenmek istiyorum.

 

Cevap: Sakıncası yoktur.

 

10.Soru: Biz otuz yıldır camiye mum bırakıyoruz. Acaba camiye mum yerine başka bir şey, mesela lamba verilebilir mi?

 

Cevap: Sakıncası yoktur. 

Google+ WhatsApp